Project mooimakers

Dit schooljaar nemen we deel aan Operatie Proper. Dat is een project waarbij scholen worden aangemoedigd om zwerfvuil aan te pakken.                          Het gaat over vuilnis op de speelplaats maar eveneens in de schoolomgeving. Op deze pagina zet de MOS-werkgroep het hele schooljaar door foto's en teksten van de zwerfvuil-acties.

De directie en de leerkrachten hebben hun handtekening gezet om te tonen dat ze allemaal willen meewerken.

 

 

 

Dit is de website met informatie over het project:

nieuwe  moskes-raad

Renée, Nathan en Thomas kregen gezelschap in de mosraad van Dieuwke, Liam, Noor en Lien. Ook juf Sien, juf Katrien en meester Dirk helpen mee. Het zal plezant worden met zulke creatieve en enthousiaste leerlingen!

startactiviteit

Het jaarthema van KLIM-OP is dit jaar 'Water'. Iedereen kwam samen in de zaal voor het openingsmoment.                                                        De moskes mochten toen Operatie Proper voorstellen omdat hun project ook over 'water' gaat. Ze speelden een toneeltje over Zack de plastic zak. Lien, Dieuwke, Liam, Noor, Renée, Nathan en Thomas deden dat prima!

Alle kinderen schrokken want ONS vuilnis vervuilt niet alleen het land.   Op alle zeeën en oceanen drijven plastic eilanden. 

Tijd om er allemaal samen iets aan te DOEN !

 

 

Hier kan je kijken naar het filmpje.

BOSKLASSEN

Tijdens de bosklassen was er ook aandacht voor zwerfvuil. De kinderen schrokken ervan hoe lang het vuilnis in onze natuur aanwezig blijft. Belangrijk dus om het te vermijden. Ze zetten ook een doos bij het kopieerapparaat om papier te verminderen.

spontane  actie !

Na het bekijken van het toneeltje deed de werkgroep MOS een toffe ontdekking. Enkele leerlingen van het tweede leerjaar vroegen een vuilniszak. Ze gingen spontaan aan het werk en verzamelden heel wat zwerfvuil op onze speelplaats.

PROFICIAT meisjes! En denk eraan: altijd handjes wassen na het opruimen...

Jinthe en Nore hadden nog een goed idee. Ze bedachten een grappig vuilnismannetje! Juf Lore gaf hen materiaal zodat ze het konden maken. 

Er zijn slimme en creatieve helpers in het 2de leerjaar. Super-cool, Nore en Jinthe!

 

Verzin jij ook iets origineel om zwerfvuil op te ruimen? Probeer maar eens en laat het snel weten aan de mos-raad.

maandelijkse  controle  op  de  speelplaats

Iedere maand wordt er een steekproef gedaan. De moskes halen het vuilnis op en wegen het. Daarna stellen ze het resultaat voor in een staafdiagram.                       In oktober waren de opruimers zeer teleurgesteld: er lag 750 g afval op de speelplaats!

Dankzij het toneeltje over Zack en de spontane actie van het tweede leerjaar was het resultaat in november verbluffend. Toen de moskes het vuilnis wogen, konden ze hun ogen nauwelijks geloven. Het resultaat kan je zelf lezen op het staafdiagram hiernaast.

De moskes gingen alle kleuters en leerlingen op de hoogte brengen van het resultaat. Ze gaven hen een groot compliment.                    Daarna gingen ze affiches verspreiden in de school zodat iedereen het resultaat kan volgen. Volgende maand komt er weer een staaf bij!

zwerfvuilactie  in  de schoolomgeving

De kinderen van het vierde leerjaar wandelden naar de Rimboe. De meester vertelde nog eens over de Romeinen. Die woonden 2000 jaar geleden op die plaats.

Er stonden prachtige paddestoelen in het bos. Wat een mooie natuur! Maar er lag enorm veel zwerfvuil langs de Vorselaarse Baan.            Met grijpstokken en wegwerphandschoenen ruimden de kinderen het vuilnis op.

zwerfvuil   in  de  schoolomgeving

Elke maand gaat een klasje het zwerfvuil in de schoolomgeving opruimen. In november was het de beurt aan het derde leerjaar.

In januari ging klas 5 op inspectie.

zwerfvuil   in  het  dorpscentrum

Onderweg naar de bieb ruimden enkele vierdeklassers het zwerfvuil op. Ze schrokken allemaal want in de Quinten Matsyslaan en op het Astridplein lag veel vuil. De kinderen verzamelden ongeveer 700 g in de vuilniszak. Binnenkort gaan we nog eens op stap. Hopelijk ligt er dan minder zwerfvuil.

In april gingen de vierdeklassers weer op stap.  Ze vonden een groot aantal sigarettenpeuken. Veel mensen denken dat peuken snel vergaan, maar de leerlingen weten dat het niet zo is. Er lag deze keer ongeveer 620 g vuilnis: bijna evenveel als vorige keer.

Volgende maand gaan we weer op stap.

In mei was het weer zover. Onder een fris lentezonnetje gingen we  op stap. Louise had de smaak te pakken en droeg weer de vuilniszak.  We waren tevreden want er lag weinig zwerfvuil. Wij kregen een compliment voor ons werk van enkele buurtbewoners die ons bezig zagen.

Begin juni stapten de vierdeklassers voor een laatste keer naar de bieb. Het viel ze op dat er weer veel peuken bij het zwerfvuil zaten. Weten rokers dan niet dat filters bij het restafval thuishoren? Uiteindelijk viel de hoeveelheid zwerfvuil wel mee. Oef!

zwerfvuil in de school - opruimpet

Deze opruimpet ging op reis door de school. Elke klas ruimde beurtelings het zwerfvuil op. Om de activiteit zeker niet te vergeten, hing de pet aan de klink van de deur.

De kleinsten van onze school kregen bezoek van de opruimpet. Ze gingen het zwerfvuil opruimen op de speelplaatsen. Jong geleerd is oud gedaan!

In april deden ze nog eens hun best!

moskes  van  het  tweede  leerjaar

 

DECEMBER

De kinderen van het tweede leerjaar zijn nog geen lid van de MOSraad. Maar dat houdt hen niet tegen om spontaan vuilnis op te ruimen. Knap meisjes! 

Ook in de maand december schoten ze weer in actie. Het resultaat kan je aflezen van het staafdiagram.

De MOSkes hingen de affiches uit op verschillende plaatsen in onze school. Op deze manier is iedereen ervan op de hoogte dat de hoeveelheid zwerfvuil groter was dan die van november.

We moeten dus ons best blijven doen om alles in de vuilnisbakken te gooien.

JANUARI

De tweedeklassers weten echt van geen ophouden. Ook in januari stapten de natuurliefhebbers weer over de speelplaats. Spijtig genoeg vonden ze nog veel vuilnis. 

Speciale dank aan Nore, Anke, Hanne, Jinthe, Lies en Fiene.

Op 31 januari was het dan opnieuw de beurt aan de MOSkes voor de maandelijkse controle. Ze verzamelden 275 gram vuilnis. Dat is niet veel maar we moeten opletten dat onze afvalberg weer niet stijgt!

FEBRUARI

De MOSkes wilden opnieuw in actie schieten, maar de tweedeklassers waren hen weer te snel af. De ijverige leerlingen brachten bij meester Dirk het afval binnen dat ze hadden verzameld. Ze stelden vast dat het pakje 10 keer in één kilo gaat.

Er lag dus deze maand zeer weinig afval op de speelplaats. Een dikke proficiat voor alle leerlingen van onze school!

MAART - APRIL 

In maart en april deden de MOSkes weer een steekproef. Ze gaan de grafiek duidelijk laten zien aan de leerlingen en leerkrachten. Want wij waren goed bezig maar in april was het niet goed!

MEI

In mei waren de MOSkes snel klaar. Er lag weinig zwerfvuil op de speelplaats. Ze gingen met de grafiek naar de verschillende klassen om alle leerlingen een pluim te geven omdat de speelplaats zo netjes is. 

Nu nog volhouden tot het einde van het schooljaar.

JUNI

Zo zijn we aan het einde van het schooljaar gekomen. Bij onze laatste meting viel de hoeveelheid afval wel mee. Door de leerlingen van onze school elke maand op de hoogte te houden met een staafdiagram konden ze goed zien of de situatie beter of slechter werd. Er was nog eens een 'uitschuiver' in de maand mei. Maar uiteindelijk hebben we allemaal geleerd om alle vuilnis netjes in de verschillende bakken te doen.

Een groot compliment voor iedereen.

themalessen  zwerfvuil

In februari zijn de themalessen gestart. Ze worden gegeven tijdens de lessen levensbeschouwing.

Hier leest juf Bieke een verhaal voor. Christine doet daarna activiteiten bij het thema.

operatie  proper

Bij onze allerkleinst kapoenen kwam er een koningin op bezoek met belangrijk nieuws. De kleuters hingen aan haar lippen want zij vertelde met veel enthousiasme over haar bedoelingen. De kindjes leerden over het zwerfvuil en hoe ze dat best sorteren. Natuurlijk vertelde de lieve koningin ook dat ze best vermijden om vuilnis te laten rondslingeren. Maar de slimme kleuterjuffen hadden daar ook al veel over verteld!

Ook de oudste kleuters kregen bezoek van de koningin. Ze deden heel enthousiast mee. Wat hebben ze weer veel geleerd!

Klas 2 op vuilnisjacht

In februari was het 2de leerjaar aan de beurt om op afvaljacht te gaan. En dit namen ze heel erg serieus! Gewapend met onze grijpstokken en vuilniszakken gingen we aan het werk. Toch erg wat al die mensen achterlaten! Gelukkig hebben wij ons steentje bijgedragen aan een propere schoolomgeving!

 

Vrolijke en gemotiveerde start!

Minder tevreden met onze buit!

WEG MET HET ZWERFVUIL IN ONZE SCHOOLOMGEVING - MAART 

Deze maand was klas 1 aan de beurt.
Jammer genoeg vonden we weer (veel te veel) afval in onze schoolomgeving! 
We ruimden alles flink op en hopen dat er volgende maand weer wat minder afval te vinden zal zijn!

De   derde  kleuterklas  schiet   in  actie !

Bijna mogen onze oudste kleuters naar het eerste leerjaar. Ze zijn dus groot genoeg om ook al eens buiten de schoolpoort op stap te gaan. Want gelukkig ligt onze school in een doodlopende straat en in een rustige buurt. In april was het dus hun beurt. Ze deden zeer goed hun best. Spijtig genoeg lag er toch weer wat zwerfvuil in de berm en op de rijweg.

eind  goed  al  goed 

De zon was van de partij toen de kleuters van juf Debby als laatsten de schoolomgeving gingen inspecteren. Oei, wat lag daar allemaal in de berm. Daar schrokken ze wel van. De grote mensen zijn niet zo zorgzaam als de kapoenen van juf Debby. Gelukkig konden haar helden het zwerfvuil opruimen. Ziezo, de straten zijn weer netjes.

Zwerfvuil-actie  op  school  

De leerlingen van het vierde leerjaar namen enthousiast deel aan een race tegen de tijd. In spelvorm gingen ze het zwerfvuil te lijf: ieder groepje kinderen probeerde zoveel mogelijk zwerfvuil te verzamelen binnen de tijd. Gelukkig viel de hoeveelheid nog meer.

 

 

 

Ook de peuters deden hun best. Onder een heerlijk zonnetje zochten ze in alle hoeken van de speelplaats naar het zwerfvuil dat er nog lag. Ze deden het flink in de juiste afvalbakken. 

 

En daarna flink de handjes wassen. Goed zo, vriendjes!

TOP - OPRUIMERS !

Geen enkele klas doet beter dan de opruimers van het tweede leerjaar.

Dikwijls komen ze 's middags naar de klas van juf Katrien en meester Dirk om te laten zien wat ze hebben gevonden. De kinderen doen dat helemaal vrijwillig zonder dat juf Lore het moet vragen. Dat is toch wel ongelooflijk knap.

Anke, Nore, Hanne, Jinthe en Charlie zijn superflinke leerlingen!

Ook in de maand mei stonden die flinke opruimers plots weer voor de deur van de vierde klas. Zouden we ze al bij de MOSkes laten komen? Want dat initiatief mag zeker wel beloond worden.

Viesvuilland

 

Afgelopen week kwam de prinses van Viesvuilland plots op bezoek in onze school. Ze had een heel groot probleem! De mensen in haar land hadden er echt een grote puinhoop van gemaakt! De dieren in het bos waren zo verdrietig dat ze zelfs boos een bezoekje brachten aan haar papa, de koning, zodat deze voor een oplossing kon zorgen!

 

Gelukkig werken wij al een heel schooljaar rond recycleren en opruimen en konden we haar een handje helpen!

Hieronder alvast wat foto's van hoe onze kleuters en 1ste graad de prinses een lesje gaven in opruimen!