Project mooimakers

Dit schooljaar nemen we deel aan Operatie Proper. Dat is een project waarbij scholen worden aangemoedigd om zwerfvuil aan te pakken.                          Het gaat over vuilnis op de speelplaats maar eveneens in de schoolomgeving. Op deze pagina zet de MOS-werkgroep het hele schooljaar door foto's en teksten van de zwerfvuil-acties.

De directie en de leerkrachten hebben hun handtekening gezet om te tonen dat ze allemaal willen meewerken.

 

 

 

Dit is de website met informatie over het project:

nieuwe  moskes-raad

Renée, Nathan en Thomas kregen gezelschap in de mosraad van Dieuwke, Liam, Noor en Lien. Ook juf Sien, juf Katrien en meester Dirk helpen mee. Het zal plezant worden met zulke creatieve en enthousiaste leerlingen!

startactiviteit

Het jaarthema van KLIM-OP is dit jaar 'Water'. Iedereen kwam samen in de zaal voor het openingsmoment.                                                        De moskes mochten toen Operatie Proper voorstellen omdat hun project ook over 'water' gaat. Ze speelden een toneeltje over Zack de plastic zak. Lien, Dieuwke, Liam, Noor, Renée, Nathan en Thomas deden dat prima!

Alle kinderen schrokken want ONS vuilnis vervuilt niet alleen het land.   Op alle zeeën en oceanen drijven plastic eilanden. 

Tijd om er allemaal samen iets aan te DOEN !

 

 

Hier kan je kijken naar het filmpje.

spontane  actie !

Na het bekijken van het toneeltje deed de werkgroep MOS een toffe ontdekking. Enkele leerlingen van het tweede leerjaar vroegen een vuilniszak. Ze gingen spontaan aan het werk en verzamelden heel wat zwerfvuil op onze speelplaats.

PROFICIAT meisjes! En denk eraan: altijd handjes wassen na het opruimen...

Jinthe en Nore hadden nog een goed idee. Ze bedachten een grappig vuilnismannetje! Juf Lore gaf hen materiaal zodat ze het konden maken. 

Er zijn slimme en creatieve helpers in het 2de leerjaar. Super-cool, Nore en Jinthe!

 

Verzin jij ook iets origineel om zwerfvuil op te ruimen? Probeer maar eens en laat het snel weten aan de mos-raad.

maandelijkse  controle  op  de  speelplaats

Iedere maand wordt er een steekproef gedaan. De moskes halen het vuilnis op en wegen het. Daarna stellen ze het resultaat voor in een staafdiagram.                       In oktober waren de opruimers zeer teleurgesteld: er lag 750 g afval op de speelplaats!

Dankzij het toneeltje over Zack en de spontane actie van het tweede leerjaar was het resultaat in november verbluffend. Toen de moskes het vuilnis wogen, konden ze hun ogen nauwelijks geloven. Het resultaat kan je zelf lezen op het staafdiagram hiernaast.

De moskes gingen alle kleuters en leerlingen op de hoogte brengen van het resultaat. Ze gaven hen een groot compliment.                    Daarna gingen ze affiches verspreiden in de school zodat iedereen het resultaat kan volgen. Volgende maand komt er weer een staaf bij!

zwerfvuilactie  in  het  bos

De kinderen van het vierde leerjaar wandelden naar de Rimboe. De meester vertelde nog eens over de Romeinen. Die woonden 2000 jaar geleden op die plaats.

Er stonden prachtige paddestoelen in het bos. Wat een mooie natuur! Maar er lag enorm veel zwerfvuil langs de Vorselaarse Baan.            Met grijpstokken en wegwerphandschoenen ruimden de kinderen het vuilnis op.

zwerfvuil   in  de  schoolomgeving

Elke maand gaat een klasje het zwerfvuil in de schoolomgeving opruimen. In november was het de beurt aan het derde leerjaar.

In januari ging klas 5 op inspectie.

zwerfvuil   in  het  dorpscentrum

Onderweg naar de bieb ruimden enkele vierdeklassers het zwerfvuil op. Ze schrokken allemaal want in de Quinten Matsyslaan en op het Astridplein lag veel vuil. De kinderen verzamelden ongeveer 700 g in de vuilniszak. Volgende maand is het de beurt aan een ander groepje. Hopelijk ligt er dan minder zwerfvuil.

zwerfvuil in de school

De kleinsten van onze school gingen het zwerfvuil opruimen op de speelplaatsen. Jong geleerd is oud gedaan!

moskes  van  het  tweede  leerjaar

 

DECEMBER

De kinderen van het tweede leerjaar zijn nog geen lid van de MOSraad. Maar dat houdt hen niet tegen om spontaan vuilnis op te ruimen. Knap meisjes! 

Ook in de maand december schoten ze weer in actie. Het resultaat kan je aflezen van het staafdiagram.

De MOSkes hingen de affiches uit op verschillende plaatsen in onze school. Op deze manier is iedereen ervan op de hoogte dat de hoeveelheid zwerfvuil groter was dan die van november.

We moeten dus ons best blijven doen om alles in de vuilnisbakken te gooien.

JANUARI

De tweedeklassers weten echt van geen ophouden. Ook in januari stapten de natuurliefhebbers weer over de speelplaats. Spijtig genoeg vonden ze nog veel vuilnis. 

Speciale dank aan Nore, Anke, Hanne, Jinthe, Lies en Fiene.

Op 31 januari was het dan opnieuw de beurt aan de MOSkes voor de maandelijkse controle. Ze verzamelden 275 gram vuilnis. Dat is niet veel maar we moeten opletten dat onze afvalberg weer niet stijgt!

FEBRUARI

De MOSkes wilden opnieuw in actie schieten, maar de tweedeklassers waren hen weer te snel af. De ijverige leerlingen brachten bij meester Dirk het afval binnen dat ze hadden verzameld. Ze stelden vast dat het pakje 10 keer in één kilo gaat.

Er lag dus deze maand zeer weinig afval op de speelplaats. Een dikke proficiat voor alle leerlingen van onze school!

themalessen  zwerfvuil

In februari zijn de themalessen gestart. Ze worden gegeven tijdens de lessen levensbeschouwing.

Hier leest juf Bieke een verhaal voor. Christine doet daarna activiteiten bij het thema.

Klas 2 op vuilnisjacht

In februari was het 2de leerjaar aan de beurt om op afvaljacht te gaan. En dit namen ze heel erg serieus! Gewapend met onze grijpstokken en vuilniszakken gingen we aan het werk. Toch erg wat al die mensen achterlaten! Gelukkig hebben wij ons steentje bijgedragen aan een propere schoolomgeving!

 

Vrolijke en gemotiveerde start!

Minder tevreden met onze buit!