Project mooimakers

Dit schooljaar nemen we deel aan Operatie Proper. Dat is een project waarbij scholen worden aangemoedigd om zwerfvuil aan te pakken.                          Het gaat over vuilnis op de speelplaats maar eveneens in de schoolomgeving. Op deze pagina zet de MOS-werkgroep het hele schooljaar door foto's en teksten van de zwerfvuil-acties.

De directie en de leerkrachten hebben hun handtekening gezet om te tonen dat ze allemaal willen meewerken.

 

 

 

Dit is de website met informatie over het project:

nieuwe  moskes-raad

Renée, Nathan en Thomas kregen gezelschap in de mosraad van Dieuwke, Liam, Noor en Lien. Ook juf Sien, juf Katrien en meester Dirk helpen mee. Het zal plezant worden met zulke creatieve en enthousiaste leerlingen!

startactiviteit

Het jaarthema van KLIM-OP is dit jaar 'Water'. Iedereen kwam samen in de zaal voor het openingsmoment.                                                        De moskes mochten toen Operatie Proper voorstellen omdat hun project ook over 'water' gaat. Ze speelden een toneeltje over Zack de plastic zak. Lien, Dieuwke, Liam, Noor, Renée, Nathan en Thomas deden dat prima!

Alle kinderen schrokken want ONS vuilnis vervuilt niet alleen het land.   Op alle zeeën en oceanen drijven plastic eilanden. 

Tijd om er allemaal samen iets aan te DOEN !

 

 

Hier kan je kijken naar het filmpje.

spontane  actie !

Na het bekijken van het toneeltje deed de werkgroep MOS een toffe ontdekking. Enkele leerlingen van het tweede leerjaar vroegen een vuilniszak. Ze gingen spontaan aan het werk en verzamelden heel wat zwerfvuil op onze speelplaats.

PROFICIAT meisjes! En denk eraan: altijd handjes wassen na het opruimen...

Jinthe en Nore hadden nog een goed idee. Ze bedachten een grappig vuilnismannetje! Juf Lore gaf hen materiaal zodat ze het konden maken. 

Er zijn slimme en creatieve helpers in het 2de leerjaar. Super-cool, Nore en Jinthe!

 

Verzin jij ook iets origineel om zwerfvuil op te ruimen? Probeer maar eens en laat het snel weten aan de mos-raad.

maandelijkse  controle  op  de  speelplaats

Iedere maand wordt er een steekproef gedaan. De moskes halen het vuilnis op en wegen het. Daarna stellen ze het resultaat voor in een staafdiagram.                       In oktober waren de opruimers zeer teleurgesteld: er lag 750 g afval op de speelplaats!

Dankzij het toneeltje over Zack en de spontane actie van het tweede leerjaar was het resultaat in november verbluffend. Toen de moskes het vuilnis wogen, konden ze hun ogen nauwelijks geloven. Het resultaat kan je zelf lezen op het staafdiagram hiernaast.

De moskes gingen alle kleuters en leerlingen op de hoogte brengen van het resultaat. Ze gaven hen een groot compliment.                    Daarna gingen ze affiches verspreiden in de school zodat iedereen het resultaat kan volgen. Volgende maand komt er weer een staaf bij!

zwerfvuilactie  in  het  bos

De kinderen van het vierde leerjaar wandelden naar de Rimboe. De meester vertelde nog eens over de Romeinen. Die woonden 2000 jaar geleden op die plaats.

Er stonden prachtige paddestoelen in het bos. Wat een mooie natuur! Maar er lag enorm veel zwerfvuil langs de Vorselaarse Baan.            Met grijpstokken en wegwerphandschoenen ruimden de kinderen het vuilnis op.

zwerfvuil   in  de  schoolomgeving

Elke maand gaat een klasje het zwerfvuil in de schoolomgeving opruimen. In november was het de beurt aan het derde leerjaar.